Welkom bij Wat een verschil!


Er bestaan geen ouders die niet heimelijk in hun kinderen iets bijzonders zien.
En ze hebben gelijk, de mogelijkheden zijn onbeperkt.
Godfried Bomans


Het ging niet goed met onze jongste zoon op de basisschool; in groep 3 en 4 kreeg hij steeds meer gedragsproblemen. Op een andere basisschool ging het ook niet goed. Uiteindelijk kwam hij op het speciaal onderwijs terecht (cluster 4). Maar niemand kon ons vertellen wat er nu precies aan de hand was met hem. Volgens de ene deskundige was het autisme, volgens de andere tourette. En weer een andere deskundige zei dat er niets mis met hem was...

Toen hij het na een moeizame tijd op het speciaal onderwijs verrassend goed bleek te doen op het reguliere vmbo, ben ik over onze ervaringen gaan schrijven. Uit het verhaal van Nick blijkt wel dat etiketjes snel geplakt zijn, maar dat het nog niet meevalt om de juiste hulp en begeleiding te krijgen. Bovendien maakt het een enorm verschil hoe je deze kwetsbare, gevoelige kinderen benadert. Het maakt heel veel uit of je ze ziet als kinderen die een psychiatrische stoornis hebben of als kinderen die net even wat anders in elkaar zitten.


Mijn website is in de eerste plaats bedoeld als informatie- en inspiratiebron voor andere ouders van bijzondere kinderen. Daarnaast is het een pleidooi voor een bredere kijk op leer- en gedragsproblemen, waarbij niet het label, maar het kind uitgangspunt is.

Laten we de kinderen vooropstellen. Laten we ons verdiepen in wat hen beweegt en in wat ze nodig hebben. En laten we vooral kijken naar hun mogelijkheden in plaats van naar hun beperkingen!

Anita Veenkerk


Handel alsof wat je doet verschil maakt. Dat doet het namelijk.
William James